Últimes notícies

Departament de Llengües

LES LLENGÜES A L’INSTITUT AUSIÀS MARCH

Foto web

Benvinguts a l’espai del Departament de Llengües de l’Institut Ausiàs March de Barcelona.

DESCRIPCIÓ

El Departament de Llengües és un dels departaments més nombrosos del nostre centre, ja que aplega el professorat que imparteix les matèries de Llengua Catalana, Llengua Castellana i Llatí. En l’actualitat el conformen onze professors que es reparteixen entre el Seminari de Català i el de Castellà, situats a la segona planta de l’edifici, en sengles espais contigus.

COM TREBALLEM?

El fet de ser un departament tan nombrós no suposa cap entrebanc, més aviat al contrari. Periòdicament ens coordinem per fer el seguiment dels objectius generals del curs i traçar línies noves d’actuació conjunta que facilitin als nostres alumnes l’assoliment de les competències bàsiques. D’una banda, vetllem perquè la coherència entre els membres del departament sigui el tret que ens caracteritzi. És per això que hem creat un document comú d’acords, que és el nostre full de ruta, en què a més de recollir els criteris d’avaluació, hi ha marcats els objectius mínims de cada nivell i matèria així com la distribució dels continguts coincidents entre les matèries de Català i Castellà. D’altra banda, treballem perquè els nostres alumnes assoleixin, sobretot, però no únicament, les competències comunicatives oral, escrita i digital.

SINGULARITATS

A diferència d’altres centres, nosaltres tractem l’expressió escrita i oral de manera diferenciada, selecta i intensiva. Hem dissenyat un projecte propi de Llengües propi, Comunica’t,  en què es desenvolupen aquestes competències de manera eminentment pràctica i amb grups reduïts de no més de 15 alumnes per classe. A més a més, disposem d’eines d’avaluació comunes en l’expressió oral i en l’avaluació dels dossiers, i ara mateix treballem també per tenir-ne en l’expressió escrita. Apliquem un model unitari de proves a tot l’alumnat d’ESO, semblants a les Proves d’Avaluació Diagnòstica que la Generalitat aplica a l’alumnat del quart curs.

SORTIDES I ACTIVITATS DINTRE I FORA DEL CENTRE

El nostre és un departament dinàmic, que ha sabut convertir en clàssiques algunes de les activitats organitzades per als alumnes, tant aquelles que tenen un caràcter intern com aquelles que van més enllà de les parets de l’aula o del centre. El nostre alumnat participa en concursos tant d’àmbit intern com d’àmbit local, autonòmic o nacional. Alguns exemples són el Picalletres o el Concurs literari de Sant Jordi (interns); els Jocs Florals, el Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta, el Gust per la lectura, Ficcions, Premis Sambori o el Concurs Consum de Contes (externs).
Quant a les activitats que realitzem, cal esmentar les sortides al teatre, l’elaboració de poemes en vídeo, els rodatges i l’edició de tràilers i curtmetratges sobre sèries imaginàries, les activitats de teatre a l’aula, l’organització de tallers amb els escriptors d’algunes de les lectures obligatòries, així com la participació activa en tots i cadascun dels actes de l’agenda cultural del nostre centre.

MISCEL·LÀNIA D’ACTIVITATS

Als següents enllaços podreu trobar exemples de les activitats realitzades pel nostre alumnat.

Llistat de vídeos a Youtube

Blog de Llengües

El departament participa enguany en la XXIena edició del concurs “El gust per la lectura” ací teniu el logo que ho acredita.

segell_1516_hiparticipem